I.K. Inhan jäljillä

I.K. Inhan kuvien näyttely Sortavalassa jäi tyngäksi

25.09.2019

Kuten aiemmissa blogeissani olen kertonut, tarkoituksenamme oli että valokuvanäyttely "I.K. Inha Laatokan rannoilla ja Raja-Karjalassa" siirtyy Virtain Killinkosken Wanhalta tehtaalta syyskuun 2019 alussa Venäjälle, Sortavalaan. Näyttelypaikaksi oli saatu Sortavalan piirikirjasto. Piirikirjasto toimii komeassa suomalaisajan Tyttökoulussa. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Jac. Ahrenberg, ja se valmistui vuonna 1911. Näyttelymme avajaispäiväksi olimme sopineet perjantain 6. syyskuuta 2019. Valokuvanäyttelyn piti olla Sortavalassa esillä noin kaksi kuukautta.

Kuva Veikko Neuvonen 2019
Kuva Veikko Neuvonen 2019

Sortavalan piirikirjasto Kisamäellä toimii samoissa tiloissa kuin suomalaisaikaan Sortavalan Tyttökoulu. Viereinen rakennus on entinen Sortavalan lyseo. Molemmat koulutalot on suunnitellut arkkitehti Jac. Ahrenberg. Lyseo valmistui vuonna 1901 ja Tyttökoulu 1911.

Valmistelut näyttelylle Sortavalassa aloitin jo syksyllä 2018. Kirjastosta sain työparikseni suomea osaavan Natalya Zaizevan, joka talven ja kevään aikana 2019 käänsi venäjäksi näyttelyesitteet ja kuvatekstit. Sovimme, että kuvalaatikot tuodaan Virroilta Joensuuhun heti syyskuun 2019 alussa, ja venäläiset yhteistyökumppanimme hakevat ne sieltä Sortavalaan ja palauttavat sinne viimeistään lokakuun lopussa.

Teetin Suomen tullia varten näyttelykuville tilapäisen maastavientiluvan, ja toimitin siitä kopion Sortavalaan. Elokuun alussa Natalya Z. alkoi selvittää Venäjän tullin vaatimuksia kuvien käynnille näyttelyssä Sortavalassa. Natalya sai viranomaisilta lähinnä erilaisia mielipiteitä siitä mitä papereita valokuvien tuonti ja palautus tarvitsevat. Lopulta hän soitti Niiralan Venäjän puoleisen tullin päällikölle, joka sai nähtäväkseen myös Suomen tullille tarkoitetun tilapäisen maastavientiluvan. Aluksi päällikkö vakuutteli, että "eiköhän asia järjesty". Kului kaksi viikkoa, näyttelykuvien suunniteltuun vientiin Venäjälle oli aikaa enää kolme viikkoa, kun Niiralan tullin päällikkö kertoi lopullisen päätöksensä: I.K. Inhan 46 kehystettyä näyttelykuvaa eivät pääse Niiralan Venäjän tullin kautta Sortavalaan!

Tästä vastoinkäymisestä oli nopeasti toivuttava, jotta alkuperäisestä suunnitelmastamme saisimme toteutettua edes jotain. - Kiireesti välitin yllättävän tiedon Virtain Killinkosken Wanhalle tehtaalle ja peruin näyttelyn purkamisen sieltä. Sovin, että Inhan kuvat saavat olla esillä Wanhalla tehtaalla 20. päivään lokakuuta 2019 asti, koska I.K. Inhan hienot valokuvat Laatokan rannoilta ja Raja-Karjalasta eivät pääsekään käymään "synnyinseudullaan".

Näyttelymatkalle Sortavalaan ja näyttelyn avajaisiin Sortavalan kirjastossa oli lähdössä kanssani Suomesta 14 hengen ryhmä. Olin varannut ryhmäläisille edestakaisen kuljetuksen Joensuusta ja hotellimajoituksen perillä neljäksi yöksi. Kaikki matkalle ilmoittautuneet olivat jo ehtineet maksaa matkansa matkatoimistolle, joten matkavarauksia en enää peruuttanut, eikä kukaan jäänyt matkalta pois näyttelyn peruuntumisesta huolimatta.

Nyt oli kiireesti ideoitava jotain kiinnostavaa "näyttelyn avajaisiin" aiemmin sopimiemme esitelmien lisäksi. Avajaisia Sortavalan kirjastossa 6.9.2019 klo 17- ei peruttu, vaan kirjastossa näyttäisin valkokankaalla, kookkaina kaikki Virtain Killinkoskella edelleen esillä olevat I.K. Inhan kuvat venäjänkielisillä kuvateksteillä varustettuina. Tavoitteenani oli saada esille I.K. Inhan Laatokan- ja Raja-Karjalassa ottamista kuvista "virtuaalinen näyttely" aiemmin sovittuna "oikean valokuvanäyttelyn" avajaispäivänä.

Suomalaisryhmämme saapui Sortavalaan tiistaina 3.9. eikä aivan "tyhjin käsin": Tuomo-Juhani Vuorenmaa oli toiminut ansiokkaasti ja ottanut Helsingistä mukaansa Sortavalan kirjastolle tuliaislahjana viidestätoista näyttelymme kuvasta identtiset kopiot ilman kehyksiä. Seuraavana päivänä menimme kuvat mukanamme kirjastoon, josta löytyi yhdeksän kehystä, joihin mahtui yksitoista kuvistamme, muutamaan kehykseen kaksi kuvaa. Kirjaston työntekijät hoitivat kuvataulujen ripustuksen kirjaston toisen kerroksen tietokonesaliin, ja pari suurta panoraamaa löysi paikkansa kaltevasta lehtihyllystä. Natalya teki venäjänkieliset tekstit kuvien viereen. Näin meillä oli kirjastossa esillä kolmannes varsinaisen näyttelymme kuvista, joskaan ei yhtä upeasti kehystettyinä kuin Killinkosken Wanhalla tehtaalla.

Pekka Pouhula toi Virroilta, Wanhan tehtaan näyttelysalista Sortavalaan kosketusnäyttönsä ja neljä I.K. Inhan kehystettyä valokuvaa Laatokan saaristosta. Kosketusnäytöllä voi Inhan yli sata vuotta vanhoja kuvia verrata nykymaisemaan kolmena eri vuodenaikana. Uudet kuvat ovat Pekka Pouhulan valokuvaamia tarkalleen samoilta paikoilta kuin Inhan kesällä 1893 lasinegatiiveille tallentamat. Näytölle voi valita tekstityksen kolmella eri kielellä: suomi, englanti, venäjä. P. Pouhulan kosketusnäyttö ja kopiot neljästä I.K. Inhan ottamasta kuvasta ovat Sortavalan kirjastossa esillä lokakuun 2019 loppuun asti.

Kaikki perjantain 6.9.2019 avajaistilaisuuden alkuvalmistelut saimme keskiviikon 4.9. aikana tehtyä, kuvat ripustettua ja diaheittimet kokeiltua. Parina seuraavana päivänä saatoimme keskittyä prof. Kari Immosen mainiosti opastamiin kävelyretkiin Sortavalassa, tutustuen suomalaiseen arkkitehtuuriin kaupungissa. Muutama meistä teki parin tunnin veneretken Sortavalan saaristoon, Honkasolon kujasille ja Kaarnesaaren jylhää kallioseinämää ihmettelemään. Kahdeksan hengen joukko kävi torstaina 5.9. kuuden tunnin retkellä Valamossa.

Luottavaisin mielin odotimme perjantain avajaistilaisuutta. Erityisesti toivoin "virtuaaliavajaisiin" I.K. Inhasta, hänen kuvistaan sekä elämästään kiinnostuneita nykysortavalaisia kuuntelemaan esitelmiämme, ja tutustumaan Into Inhan ottamiin valokuviin.

I.K. Inhan jäljillä
© 2019 Luonto-Veikon blogi Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita